Skip til hoved indholdet
    Hjem Engen

Engen

Børnehuset Engen er et børnehus med plads til en mangfoldig børnegruppe på op til 15 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn.

Læs mere om Engen

Der er en vuggestuegruppe med plads til 15 børn. Der er 2 børnehavegrupper med plads til i alt 44 børn. 

I Engen er vi en del af Grønne spirer.

Vi prioriterer at være meget ude i løbet af dagen. Det kræver ekstra udetøj og tøj der passer til årstiden. Det betyder at alle børn får erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene mulighed for at opleve mennesket forbundethed med naturen, og som giver børnene en begyndende forståelse af en bæredygtig udvikling.

Vi skaber mere vild natur på vores legepladser, med blomster, buske, vand og vi har et samarbejde med naturvejlederen. Vi tager udgangspunkt i årstiderne. Det giver gode muligheder for at følge afgrøder fra jord til bord, hvor børn er med til at forspire, luge, og høste vores små afgrøder. Så bliver der smagt og tilberedt ofte over bål. Vi sår vilde blomster, der tiltrækker insekter og vi har også bygget et insekthotel sammen med børnene.

Vores vuggestue er en ude vuggestue.

Det betyder at vi primært er på legepladsen fra kl. 8.00 hele året. Uderummet er et udviklende læringsmiljø. Der er fokus på børns trivsel. Vi kan se, at der er langt færre konflikter ude i naturen. Der er projekter om udeliv både i hverdagen og som aktiviteter. Vi arbejder med kryb og kravl, fra jord til bord, sang, musik, bevægelse, legekasser, læsehjørner og vi er på ture. Der tages hensyn til de yngste børn, som er mere inde i vuggestuen. De er ude i det omfang, der passer til deres trivsel og udvikling.

Vi har fokus på selvhjulpenhed

Børn vil gerne selv, ofte glemmer vi at hvis der er lidt mere tid, når børn selv skal, så kan de godt.

Det tager tid at få tøjet på, men hvis barnet ved hvordan det skal gøre, så bliver barnet glad. Det betyder noget for barnet, at det selv kan. Så fingervanter, stamme bukser, bodyer, støvler med små lynlåse og andet svært, det er ikke de drømmer om. De bliver våde og beskidte da vi er ude mange timer hver dag, så tøj der kan bruges til det, er det der er brug for. Tænk det som barnets arbejdstøj. Det gør hverdagen nemmer for barnet, jer og os. Vi håber at I ser filmen og bakker op om vores fokus på selvhjulpenhed. 

Læringsmiljø

Hverdagen i Engen er bygget op med udgangspunkt i et godt læringsmiljø med en fast rytme, planlagte aktiviteter og gode muligheder for at bruge de muligheder der kommer, når noget spændende byder sig.

Vi har hver dag samling for alle børn kl. 9.00, hvor børn i mindre grupper mødes. Her drøfter vi hvad der skal ske i dag, hvordan er vi sammen på en god måde, hvad tid på året vi har, sange, små lege, fødselsdag m.m.

Formiddagen byder ofte på både aktiviteter og ture, for eksempel med vores 2 elcykler sammen med de pædagogiske medarbejdere, men også på det børn selv finder på også oftest i mindre grupper.
Vi har særligt fokus på sproglig opmærksomhed, børnefælleskaber og udvikling.

Ca. kl. 15.30 er vuggestuen og børnehaven sammen om at afslutte dagen, ofte på legepladsen eller i fællesrummet.

Hver fredag har vuggestuen og børnehaven fællessamling på legepladsen, med lege og sange, der relaterer sig til de lærerplanes temaer vi arbejder med.

Onsdag har vi bålmad, som vi spiser sammen på legepladsen.

Kontaktoplysninger, adresse og åbningstider

Se børnehusets kontaktoplysninger, adresse og åbningstider her

Aflevering/afhentning:

Vi er samlet i fællesrummet i morgentimerne indtil kl. 7.30, hvor alle stuer åbnes. 

Om eftermiddagen er vi igen sammen fra kl. 15:30, ofte på legepladsen og ellers i fællesrummet. 

Det er meget vigtigt, at der siges goddag/farvel til en fra personalet, når I afleverer eller henter jeres barn. Husk at tjekke ind og ud på AULA. 
Hvis barnet skal hentes af andre end forældrene, skal vi have besked.

Madordning:

Læs om madordningen her

Fødselsdag:

Daginstitutionen Alderslyst

Påklædning/tøj:

Det er vigtigt, at børnene er klædt praktisk på og har skiftetøj med, samt praktisk tøj og fodtøj til udendørsbrug – afhængig af årstiden. Tøj og fodtøj skal være mærket med navn.

Vi støtter børnene i at holde orden i garderoben i samarbejde med jer.

Barnet skal have et ekstra sæt skiftetøj til disposition i institutionen, hvilket indebærer: bukser, bluse, undertøj og strømper. Hjemmesko eller en tyk sok med skridsikker sål og et par strømpebukser vil være hensigtsmæssig i vinterhalvåret.

Vi har en kasse ved puslebordet/garderoben til medbragt skiftetøj. Har barnet mistet noget tøj, kan det ligge i glemt tøj-kassen.

På formodede sol-dage i sommerhalvåret, er det vigtigt, at I smører jeres barn med solcreme fra top til tå hjemmefra.

Legetøj:

Børnene må ikke tage legetøj med hjemmefra.

Vi har legetøjsdag en gang imellem, hvor børnene må have legetøj med. Hold øje med stuens tavler for info.

Sygdom:

Dit barn kan ikke modtages i institutionen, hvis det er sygt, smittebærende og ikke kan deltage i den almindelige hverdag.

Vi vil gerne have besked via AULA, hvis dit barn er syg.

Hvis dit barn bliver syg i løbet af dagen, ringer vi til dig, så barnet kan komme hjem.

Medicin:

Normalt giver Engens personale ikke medicin til syge børn.
Såfremt Jeres barn lider af allergi eller anden kronisk sygdom, kan der laves aftaler med stuens personale.

Fravær:

Brug AULA til at informere om fremmøde og fravær

Find stuernes telefonnumre her

Ferie:

I Silkeborg Kommune holder institutionerne ferielukket et antal dage om året.

Læs mere om feriepasning i Silkeborg Kommune

Udmeldelse/Modulændring

Udmeldelse af børn kan ske med en måneds varsel enten til d. 1 eller d. 15 i en måned.

Man kan ændre modul opad med dags varsel. Et lavere modul skal varsles en måned før.

Dette gøres elektronisk via Silkeborg Kommunes hjemmeside.

Barnet bliver automatisk udmeldt ved skolestart.

Det pædagogiske tilsyn er ét ud af flere tilsynsformer i Dagtilbud i Silkeborg Kommune. Det pædagogiske tilsyn udføres af forvaltningen både i kommunale, selvejende og private daginstitutioner.

Det pædagogisk tilsyn har to overordnede funktioner; at kontrollere og udvikle den pædagogiske kvalitet i dagtilbuddet. Rammen for pædagogisk tilsyn i Silkeborg Kommune udarbejdes af forvaltningen, således der er sammenhæng med de fælles kommunale indsatser daginstitutionerne arbejder med.

I de kommunale daginstitutioner udføres tilsynet hvert år i skiftende børnehuse. Hermed sikres, at alle børnehuse får minimum et tilsyn hvert andet år. Tilsynsrapporterne for de kommunale institutioner vil efter tilsynet blive offentliggjort på deres lokale hjemmesider.

Se seneste tilsynsrapport for Engen 

Tilsynsrapport

Vil du vide mere så se øvrige materiale vedrørende tilsynet

Baggrund for det pædagogiske tilsyn

Forældre og medarbejdere har et fælles ansvar for jeres barns trivsel, læring og udvikling.

Stil spørgsmål hvis I undrer jer. "Ros eller ris", er velkommen; det gælder om at vi får skabt det bedst mulige miljø for jeres barn.

Læs mere om forældresamarbejde i dagtilbud

Vi har en aktiv forældregruppe, der bakker op om vores hverdag. De har bl.a. bygget plantekasser og et lille drivhus på vores legeplads.

Forældresamtaler

Vi har en samtale ved opstart og en opfølgende samtale 3-4 måneder efter opstarten. Samtalen handler om, hvordan jeres barn trives i Engen, og I kan få uddybet evt. spørgsmål.

I overgang fra vuggestue til børnehave har vi en samtale for, at sikre en god opstart i børnehaven. Vi har løbende samtaler i forlængelse af Trivsel på Tværs. For børn i grøn position tilbyder vi en 2 års og en 4 års samtale. 

For de børn der skal starte i børnehaveklassen har vi en samtale, der omhandler barnets modenhed og evt. behov for hjælp til skolestart. Samtalerne tilbydes fra november.

I øvrigt kan I til hver en tid få en samtale, hvis I ønsker det, ligesom vi henvender os til jer, hvis vi finder, at vi har behov for en samtale.

Forældremøder

Vi holder et forældremøde årligt, gerne i efteråret. I den forbindelse afholdes valg til bestyrelsen.

Derudover har vi forældre kaffe, sommerfest, julearrangement mm., hvor både børn, forældre og personale er sammen til hyggeligt samvær.

Det er vigtigt, at I kommer til os, hvis der er noget I undrer jer over eller gerne vil drøfte. Det er gennem samarbejde vi skaber de bedste vilkår for jeres barns hverdag i Engen.

Når vi nærmer os den dag, hvor jeres barn skal starte i institutionen, aftaler vi tid til en opstartssamtale. Samtalen har fokus på barnet, og varer ca. 45 minutter Her aftaler vi også, hvornår og hvordan den første aflevering skal foregå. Inden opstart er I velkomne til at komme på forbesøg.

Vi har et tæt forældresamarbejde især omkring opstart/overgange, både fra hjemmet, til vuggestue, fra vuggestue til børnehave. Samt et tæt samarbejde med vores lokale skole, Sølystskolen. Vi har et tværfagligt samarbejde med f.eks. psykolog, tale-hørekonsulent, familierådgiver, sundhedsplejerske. Vi arbejder med Trivsel på Tværs som handler om tidlig indsats. Læs mere om Trivsel på Tværs her.

Vi glæder os til at byde jer velkomne i Engen

Børnehuset Engen har modtaget Det grønne Spirerflag samt certifikat.

Læs mere om Grønne Spirer på Grønne Spirers hjemmeside og i brev fra Grønne spirer

Se billeder fra hverdagen med Grønne Spirer.

Se video fra dagen hvor Det Grønne Spirer flag blev hejst for første gang 

Rikke Teken Lysdahl

Daglig leder

+4528876806

RikkeTeken.Lysdahl@silkeborg.dk

Daginstitutionen Alderslyst

En institution i Silkeborg Kommune

Kontakt