kost

Madordning er den del af dagligdagen for alle børn i Engen, Børnegåden og Søholt i
Daginstitutionen Alderslyst.

Sammenhæng

Madordning er den del af dagligdagen for alle børn i Engen, Børnegåden og Søholt i Daginstitutionen Alderslyst. Forældrene i alle enheder har valgt at vi også i 2015 og 2016 skal have madordning

Madordningen vil fra sommer 2012 være en fuld madordning i alle enheder.

Generelt er der 1-2 dage med varm mad om ugen og 3-4 med rugbrød. Der er grønt tilbehør alle dage.

Børn kan af lægelige årsager fritages fra madordning.

Mål 

  1. Alle børn spiser og udvikler sunde madvaner i daginstitutionen over hele dagen
  2. Alle børn udfordres smagsmæssigt og lærer lidt om, hvad der er godt at spise.
  3. Vi udvikler måltidskulturen med et pædagogisk fokus, når vi spiser det samme sammen. ( selvhjulpenhed omkring måltidet, dækker bord, tager af bordet, sociale kompetencer, vi deler, venter på tur, hjælper, smager, øver i at smøre, skærer, snak om sundhed, kulturer m.m.

Tiltag

I Engen, Børnegården og Søholt spiser vi som udgangspunkt det samme- sammen.

Medarbejderne kan smage på maden for at understøtte børnenes nysgerrighed overfor nye smagsindtryk.

Vi serverer god og varieret mad med masser af grønt.

Kostsammensætning af madordningen tager udgangspunkt i de anbefalinger, der kommer fra fødevareministeriet, for tiden de 8 kostråd.


Tegn

Sunde, mætte og glade børn, der har lyst til at prøve nye smagsindtryk.

En god måltidskultur, hvor vi spiser det samme- sammen.

Voksne der kan understøtte en god måltidskultur.

Der øves i de sociale spilleregler.

Selvhjulpne børn, der både kan dele maden rundt, tage selv, dække bord og rydde af alt efter alder.


Evaluering:

Der evalueres og tilpasses løbende. Kommentarer opsamles af køkkenlederne og Girsti. Der afholdes 1-2 møder årligt til opfølgning af både indhold og økonomi.

Der er mulighed for forældres fravalg mindst 2. år. Inden valget vil der også være en evaluering af madordning.

Morgenmad

Ca. 6.15- 7.15 alt efter hvilken enhed:

Havregryn, Havregrød, Cornflakes med mælk, rosiner

Ingen sukker

Formiddagsmad

Ca. 9

Brød ( rugbrød, knækbrød, hjemmebagt groft brød )og frugt eller grønt.


Frokost

Ca. 10.45 i vuggestuen, 11.30 i børnehaven alt efter enhed

2 dage med varm mad. Ofte suppe en gang ugentligt. Kød er ofte kylling eller fisk.

3-4 slags pålæg+grønt.

2 slags leverpostej, kødpålæg, pizzavegetar, fisk, grønt pålæg

Vi vil løbende lave prøvesmagninger for børn, når der skal introduceres nyt.


Eftermiddagsmad ca. kl. 14

Frugt og brød

 

Økologi

Så vidt muligt på hovedprodukter som mælk, gryn..

Vi udvikler fortløbende økologiprocenten og vores køkkenansvarlige får løbende kompetenceløft med fokus på kostplanlægning og madlavning til småbørn, økologi og madspil

 

Kød

Vi spiser kun kyllingeleverpostej.

Vi serverer sjældent svinekød og er opmærksomme på hvem, der ikke spiser kød eller svinekød samt andre diæter.

Vi serverer generelt ikke halal slagtet kød. I Danmark betragtes fjerkræ som slagtet efter Halal metode.

 

Mælk

Mælk en gang om dagen i vuggestuerne, når børnene har en alder til almindelig kost.

Der serveres kun mælk til morgenmad i børnehaverne.